Добре дошъл в "Хафълпаф"!
От Дж. К. Роулинг

Поздравления! Аз съм префект Габриел Труман и съм щастлив да те приветствам в дом „ХАФЪЛПАФ“. Нашият герб е язовецът, животно, което често е подценявано, защото живее тихо, докато не бъде нападнато, но веднъж предизвикано, побеждава доста по-големи от него животни, включително вълци. Цветовете на дома ни са жълто и черно, а общата ни стая се намира един етаж под земята, в същя коридор, от който се стига до кухнята. 

Така, има няколко неща, които трябва да знаеш за “Хафълпаф”. Първо, нека изясним вечния мит, че сме най-малко умния дом. ГРЕШКА. „Хафълпаф“ е безспорно домът, който най-малко се хвали, но при нас са учили толкова много гениални вещици и магьосници, колкото и в който и да е друг дом. Искаш доказателство? Виж Гроган Стъмп, един от най-обичаните министри на магията на всички времена. Той е бил хафълпафец – както и успешните министри на магията Артемезия Лъфкин и Дъгалд Макфейл. Също и световният специалист по магическите създания Нют Скамандър, Бриджит Уенлок, известен аритмант от тринайсети век, която открива магическите свойства на числото седем и Хенгист от Уудкрофт, който основава изцяло магьосническото селище Хогсмийд, намиращо се много близо до училището „Хогуортс“. Все хафълпафци. 

Така че, както виждаш, от тук е излязъл съвсем справедлив дял от могъщи, гениални и дръзки магьосници, но просто защото не крещим това, ние не получаваме признанието, което заслужаваме. Рейвънклоуците специално твърдят, че всеки изтъкнат и постигнал нещо е произлязъл от техния дом. Забърках се в големи неприятности през третата ми година, заради това, че се дуелирах с рейвънклоуски префект, който настояваше, че Бриджит Уенлок е от неговия дом, а не от моя. Трябваше да получа седмица наказание, но професор Спраут ме остави само с предупреждение и кутия кокосов сладолед. 

Хафълпафците са лоялни и заслужаващи доверие. Ние не говорим твърде много, но ни се противопоставяй на свой риск; както герба си, язовецът, ние ще браним себе си, приятелите си и семействата си от всеки чужд човек. Никой не може да ни уплаши. 

В същото време е истина, че хафълпафците не сме много добри в една област. От нас са произлезли по-малко черни магьосници, отколкото от всеки друг дом в това училище. Разбира се, ти ще очакваш основно от слидеринците да бълват зли магьосници, като ги видиш как все едно никога не са и чували за честна игра, а предпочитат да мамят пред това да работят усърдно всеки ден. Но дори и от „Грифиндор“ (домът, с който най-добре се разбираме) са произлезли някои нечестни персонажи. 

Какво друго трябва да знаеш? О, да, входът към общата ни стая е скрит сред купчина големи бъчви в ниша вдясно по кухненския коридор. Почукай по втората бъчва отдолу, средната на втората редица, в ритъма на „Хелга Хафълпаф“ и похлупакът ще се отвори със завъртане. Ние сме единственият дом в „Хогуортс“, който има отблъскващ механизъм срещу неканени посетители. Ако почука по грешния похлупак, или обърка ритъма на почукване, натрапникът ще бъде потопен в оцет. 

Ще чуеш другите домове да се хвалят с мерките си за сигурност, но знай, че повече от хиляда години хафълпафската обща стая и спалните не са били посещавани от външни хора. Както язовците, ние знаем точно как да се спотайваме – и как да се отбраняваме. 

Веднъж отвориш ли бъчвата, пропълзи навътре по коридора зад нея и ще влезеш в най-уютната обща стая. Тя е землеста и с кръгла форма, винаги слънчева и кръглите прозорци гледат към къдрещата се от вятъра трева отвън и към глухарчетата. 

Има множество лъскави котли и много растения, които или висят от тавана, или са сложени на первазите на прозорците. Ръководителят на дома ни, професор Помона Спраут, преподава билкология и украсява общата стая с най-интересните екземпляри, (някои от които могат да танцуват и да говорят) – една причина, поради която хафълпафците често са много добри по билкология. Канапетата и столовете ни са тапицирани в жълто и черно, а до спалните се стига през кръглите врати в общата стая. Медни лампи хвърлят топла светлина върху балдахиновите ни легла, всичките покрити с памучни юргани, а по стените висят медни отоплители за легло, в случай, че ти стане студено на краката. 

Духът бродник на дома ни е най-дружелюбният от всички – Тлъстия монах. Ще го познаеш доста лесно – той е закръглен и носи монашеско расо, и е много полезен, ако се загубиш или си навлечеш каквато и да било неприятност. 

Мисля, че това е почти всичко. Трябва да кажа, че се надявам да си добър в куидича. Хафълпафците напоследък не се представяме на куидичните турнири толкова добре, колкото ни се иска. 

Ще спиш удобно. Защитен си от бури и ветрове долу в спалните. Никога нямаме смущаващи нощи като тези, които изживяват понякога горе в кулите. 

И още веднъж: поздравления, че стана член на най-дружелюбния, най-скромния и най-упорит дом от всички.