Труден за разпределяне / HatstallОт Дж. К. Роулинг

Това е много стар хогуортски термин за нов ученик, чието разпределяне продължава повече от пет минути. Това е необичайно дълъг период от време за размисъл на Разпределителната шапка и се случва рядко, може би веднъж на всеки петдесет години.

От съвременниците на Хари Потър, Хърмаяни Грейнджър и Невил Лонгботъм са най-близо до това да станат Трудни за разпределяне. Разпределителната шапка прекарва почти четири минути, опитвайки се да реши дали да сложи Хърмаяни в "Рейвънклоу", или в "Грифиндор". В случая на Невил, шапката е решена да го изпрати в "Грифиндор", но Невил, уплашен от репутацията на дома като дом на смелите, моли да бъде сложен в "Хафълпаф". След тих спор между двамата, шапката надделява.

Единствените наистина Трудни за разпределяне, които Хари Потър познава, са Минерва Макгонагол и Питър Петигрю. В първия случай, шапката се мъчи пет и половина минути, докато реши дали Минерва трябва да отиде в "Рейвънклоу", или в "Грифиндор"; накрая я изпраща в "Грифиндор"; а Питър е разпределен в "Грифиндор" след дълъг размисъл на Шапката дали да го изпрати в този дом, или в "Слидерин". Разпределителната шапка, която е ужасно упорита, все още отказва да приеме, че решението ѝ във втория случай, може да е било грешно, цитирайки като (съмнително) доказателство начина, по който Петигрю умира.