Облекло
От Дж. К. Роулинг

Магьосниците в мъгълското общество могат да се разкрият един на друг, като се обличат в лилаво и зелено, често пъти в комбинация. Това обаче е неписано правило и те не са длъжни да го следват. Много от членовете на магьосническото общество предпочитат да носят дрехи в любимите си цветове, когато са сред мъгъли или да се обличат в черно, като най-практично решение, особено когато се придвижват нощем. 

В Международния указ за секретност са установени ясни насоки относно облеклото на магьосниците и вещиците, когато са сред хора. 

Международен указ за секретност: 

,, Когато магьосниците и вещиците се смесват с мъгъли, трябва да приемат изцяло мъглълския стандарт на обличане, който да съответства, доколкото е възможно, на мъгълската мода. Облеклото трябва да бъде съобразено с климата, географския регион и случая. Нищо привличащо вниманието или неподходящо не бива да бъде носено пред мъгълите." 

Въпреки тези ясни инструкции, облеклото е едно от най-често срещаните нарушения на Международния указ за секретност, още откакто той е създаден. Като цяло по-младите поколения магьосници са по-добре информирани за културата на мъгълите; като деца те се обличат така, че спокойно могат да се смесят с мъгълските си връстници. По-късно като възрастни, те работят магьоснически професии и става по-трудно да са в течение с нормалното мъгълско облекло. По-възрастните вещици и магьосници често са безнадежно невежи за това, колко бързо се променя модата в мъгълския свят и могат като млади да си купят много крещящи панталнони, и после да бъдат изправени на съд пред Магисъбора петдесет години по-късно, след като въпросните панталони са предизвикали възмущение по време на мъгълско погребение. 

Министерството на магията не винаги е толкова строго. Еднодневна амнистия е обявена в деня, в който всички научават новината, че Хари Потър е оцелял от смъртоносното проклятие на Лорд Волдемор, вследствие на което лордът е изчезнал. Магьосниците и вещиците в цяла Великобритания са толкова развълнувани, че на този ден ходят по улиците в традиционното за тях облекло, за да отбележат празника. 

Някои членове на магьосническото общество се отклоняват много от клаузата за облеклото на Международния указ за секретност. Движение, наричащо себе си Въздухът освежава новите идеи (В.О.Н.И.)*. ВОНИ твърдят, че мъгълските панталони възспират магията и продължават да носят мантии пред мъгъли, въпреки повтарящите се предупреждения и глоби**. По-рядко магьосниците нарочно съчетават неподходящи мъгълски дрехи, като например кринолини със сомбреро и футболни маратонки***. 

Като цяло магьосническото облекло не се влияе от модата, въпреки че някои малки промени са били правени на някои видове мантии. Стандартното магьосническо облекло влючва обикновени мантии, носени със или без традиционната островърха шапка. То винаги се носи на официални случаи като кръщенета, сватби и погребения. Роклите на жените обикновено са дълги. Твърди се, че магьосничекото облекло е застинало във времето от седемнайсти век, когато магьосниците започнали да се укриват. Тяхното носталгично спазване на това вече излязло от мода облекло може да бъде разгледано и като придържане към старите привички и времена, като към някаква културна гордост. 

Обаче с времето дори и онези, които ненавиждат мъгълите, започват да се обличат с вариации на мъгълски дрехи, които са безспорно по-практични в сравнение с мантиите. Анти-мъгълски настроените магьсници често се опитват да демонстрират превъзходството си, като умишлено носят претрупани, излезли от мода или прекалено претенциозни дрехи. * С председател Арчи Аймслоу. (В друг сайт за преводи от Потърмор pottermore.alle.bg, съкращението е преведено по следния начин: "Въздухът Освежава Нещата Идеално". Намирам техния превод за по-забавен, но не ми се струваше редно да го копирам.)

** И до днес мъгълите ги смятат за представители на някоя секта. 

*** Тези обикновено са смятани от мъгълите за ученици, предизвикани да се облекат така.