ЖабиОт Дж. К. Роулинг

От трите позволени на учениците животни в „Хогуортс“, жабата е, и така е от много години насам, най-малко популярното. Преди векове, в по-жестоки времена, когато от младите вещици и магьосници се е очаквало лично да изваждат очите на тритоните, които използват за отвари, те често носели кутии с жаби в училище, които да използват за отвари или за магии. След време, след като Министерството на магията въвежда законодателството, забраняващо жестокостта към животните (подпараграфи от 13 до 29 включително разглеждат съставките за отвари и тяхното производство), такива практики постепенно стават незаконни. Жабата, която никога не е била особено харесвана заради своя външен вид, постепенно започва да се появява (жива) все по-рядко и по-рядко в „Хогуортс“, освен ако не подскача или не плува на свобода на територията на замъка. 

По времето, когато Хари пристига в „Хогуортс“, притежанието на жаба за домашен любимец не носи нито популярност, нито висок статут сред учениците, а е по-скоро нещо срамно. Тревър, жабата на Невил няма нищо, с което да се похвали, освен със склонността си да се губи и когато накрая успява да се измъкне окончателно и се присъединява към събратята си в езерото в „Хогуортс“, и стопанинът, и животното чувстват облекчение.


Мислите на Дж. К. РоулингЖабата дълго време се свързва с магьосничеството и често се смята за фамилиар. Тя заема специално място в старите народни методи за лечение и най-вече в лечението на брадавици (навярно заради хомеопатичния принцип да се лекува нещо чрез друго нещо, приличащо на него). През Тъмните векове, жабата се е смятала за късметлийка ако умре от естествена смърт, тъй като била в постоянна опасност от това да бъде сварена, стрита на прах или одрана и завързана в торбичка около врата на болен човек.