Добре дошъл в "Слидерин"!
От Дж. К. Роулинг

Поздравления! Аз съм префект Джема Фарли и съм щастлива да те приветствам в ДОМ „СЛИДЕРИН“. Нашият герб представлява змия, най-мъдрото от всички създания; цветовете на дома ни са изумруденозелено и сребърно, а нашата обща стая се намира зад скрит проход в подземията. Ще видиш, че прозорците гледат към вътрешността на езерото. Често виждаме голямата сепия да се плъзга покрай тях, а понякога виждаме и по-интересни създания. Харесва ни чувството, че нашето свърталище прилича на мистериозен корабокруширал кораб.

Така, има няколко неща, които трябва да знаеш за „Слидерин“ и няколко други, които трябва да забравиш.

Първо нека развенчаем някои митове. Може да си чувал слухове за дома „Слидерин“ – че всички се занимаваме с Черни изкуства и че ще разговаряме с теб само ако пра-прадядо ти е известен магьосник и други такива глупости. Е, не трябва да вярваш на всичко, което казват за нас останалите домове. Не отричам, че от нашия дом са произлезли доста черни магьосници, но така е и при другите три дома, само че те не си го признават. И да, наистна обикновено тук попадат ученици, произлизащи от известни магьоснически фамилии, но в днешно време в „Слидерин“ можеш да срещнеш и много хора, които имат поне един родител мъгъл.

Ето няколко малко известни факта, които другите три дома не споменават често: Мерлин е бил в „Слидерин“. Да, самият Мерлин, най-известният магьосник в историята! Той е научил всичко, което е знаел точно в този дом! Искаш ли да вървиш по стъпките на Мерлин? Или предпочиташ на седиш на стария чин на знаментата бивша хафълпафка Еглантин Пъфет, изобретателката на самопочистващия се парцал?

Така си мислех и аз.

Но достатъчно за онова, което не сме. Нека да поговорим за това, което сме, а ние сме най-готиният и буден дом в това училище. Играем за победа, защото ни е грижа за честта и традициите на „Слидерин“.

Също така съучениците ни ни уважават. Да, някаква част от уважението може да е породено от страх, заради мрачната ни репутация, но знаеш ли какво? Понякога е забавно да имаш репутацията на опасен човек. Пусни няколко намека, че знаеш куп проклятия и виж дали някой ще се осмели да ти свие молива.

Но ние не сме лоши хора. Ние сме като животното от герба ни, змията: лъскави, силни и често неразбрани.

Например ние, слидеринци, се грижим едни за други – което не може да се каже за „Рейвънклоу“. Освен че са най-голямата банда зубъри, която можеш да срещнеш, „Рейвънклоу“ са известни с това, че се бият за да получат добри оценки, докато ние слидеринци сме братя. Коридорите на „Хогуортс“ може да крият изненади за неподготвените и ще се радваш да имаш змиите за съюзници когато се придвижваш из училището. Колкото до нас, веднъж станеш ли змия, те приемаме за един от от нашите, един от елита.

Защото знаеш ли какво е търсил Салазар Слидерин в негогвите избраници? Зрънца величие. Ти си избран да бъдеш в този дом, защото имаш потенциал да станеш велик в истинския смисъл на думата. Да, може да си виждал да се мотаят в общата стая няколко души, за които не изглежда съдбата да е отредила нещо специално. Е, запази тази мисъл за себе си. Ако Разпределителната шапка ги е сложила тук, значи има нещо велико в тях, не го забравяй.

И като говорим за хора, за които съдбата не е отредила да бъдат велики, забравих да спомена „Грифиндор“. Много хора казват, че „Слидерин“ и „Грифиндор“ са като двете страни на една монета. Лично аз смятам, че грифиндорци не са нищо друго, освен хора, на които им се иска да бъдат слидеринци. Забележи, някои твърдят, че Салазар Слидерин и Годрик Грифиндор са ценели едни и същи качества у учениците и затова може би си приличаме повече, отколкото си мислим. Но това не означава, че сме близки с грифиндорци. Ние обичаме да ги побеждаваме само малко повече, отколкото те обичат да побеждават нас.

Още няколко неща, които може би е добре да знаеш: нашият дух-бродник е Кървавия барон. Ако се сприятелиш с него, може да се съгласява понякога да ти прави услуги и да плаши разни хора вместо теб. Само не го питай откъде са петната кръв по него, това няма да му хареса.

Паролата за общата стая се сменя на всеки две седмици. Хвърляй по едно око на дъската за съобщения. Никога не води никой от друг дом в нашата обща стая и не им казвай паролата. Външен човек не е влизал от повече от седем века.

Е, мисля, че това е всичко засега. Сигурна съм, че спалните помещения ще ти харесат. Спим на старинни легла със зелени копринени завеси и покривала, извезани със сребърни нишки. Средновековни килими, пресъздаващи приключенията на известни слидеринци, покриват стените и сребърни фенери висят от тавана. Ще спиш добре; действа много успокояващо да слушаш как водата от езерото се плиска в прозорците през нощта.