Пазителят на тайната
От Дж. К. Роулинг

Заклинанието "Фиделиус" е много древно и още се използва и днес. То представлява укриване на информация у жив човек. Избраният или Пазителят на тайната от този момент става единственият човек, способен да разкрие защитената информация на другия, дори и ако е била известна на мнозина преди това. Ако Пазителят на тайната сподели скритата информация, човекът, на когото се е доверил, също ще бъде обвързан от заклинанието "Фиделиус", така че ще бъде невъзможно да я предаде на друг. 

Заклинанието "Фиделиус" си има своите слабости. Ако Пазителят на тайната поиска, може да разкрие информацията по всяко време (въпреки че тайната не може да бъде взета насила, чрез омагьосване или чрез мъчения от Пазител на тайната, който не иска да я разкрие. Тя трябва да бъде издадена доброволно). Ако Пазителят на тайната умре, всеки, на когото той или тя е доврил информацията, става на свой ред Пазител. Това може да включва много хора, всеки от които може да се окаже по-склонен от него да я издаде. 

Като цяло, това да бъдеш Пазител на тайната е доста опасно. Това е толкова сериозно и обвързващо заклинание, че малцина биха е съгласили лесно на него. Въпреки че тайната може да бъде издадена само доброволно, много Пазители са били подлагани на проклятията "Империус" и "Круциатус", в опит да ги накарат да издадат информацията.