Добре дошъл в "Рейвънклоу"!
От Дж. К. Роулинг


Поздравления! Аз съм префект Робърт Хилиард и съм щастив да те приветствам в ДОМ "РЕЙВЪНКЛОУ". Животното, изобразено върху нашия герб е орелът, който се извисява до там, докъдето други не могат да стигнат; цветовете на нашия дом са синьо и бронзово, а общата ни стая се намира на върха на кулата на Рейвънклоу, скрита зад врата с вълшебно чукало. Сводестите прозорци в кръглата ни обща стая гледат към парка на училището: към езерото, Забранената гора, куидичното игрище и оранжериите по билкология. Никой друг дом в училището няма такава зашеметяваща гледка. 

Не искам да се хваля, но това е домът, в който са учили най-умните вещици и магьосници. Нашата основателка Роуина Рейвънклоу е ценяла учението повече от всичко останало, както и ние. За разлика от другите домове, които имат скрити входове към общите си стаи, на нас не ни трябва такъв. Вратата към общата ни стая се намира в края на високо, виещо се стълбище. Няма дръжка, а вълшебно бронзово чукало във формата на орел. Когато почукаш на вратата, то ти задава въпрос и ако успееш да отговориш правилно, те пуска да влезеш. Тази проста бариера е служила за препядствие за всеки, не-рейвънклоуец в продължение на почти хиляда години. 


Някои първокурсници се плашат от това, че трябва да отговарят на въпросите на орела, но ти не се тревожи. Рейвънклоуците учат бързо и скоро ще започнеш да харесваш загадките, които дава вратата. Не е необичайно да видиш двайсет души да стоят пред общата ни стая и да се опитват заедно да намерят отговор на днешния въпрос. Това е чудесен начин да срещнеш рейвънклоуци от други курсове и да се учиш от тях – въпреки че е малко досадно, ако си си забравил куидичната мантия и се налага бързо да влезеш вътре. Всъщност, ще те посъветвам да проверяваш по три пъти чантата си за всичко необходимо преди да излезеш от кулата на Рейвънклоу. 

Друго готино нещо за "Рейвънклоу" е, че нашите хора са най-големите индивидуалисти – някои дори ги наричат ексцентрици. Но гениите често не са в крак с обикновените хора и, за разлика от другите домове, ние смятаме, че човек има право да облича каквото му харесва, да вярва в каквото си иска и да казва каквото мисли. Не се притесняваме от хора, които не се вписват, даже напротив – ценим ги! 

Като заговорихме за ексцентрици, ръководителят на дома ни ще ти хареса – професор Филиус Флитуик. Хората често го подценяват, защото е много нисък (подозираме, че е наполовина таласъм, но никога не сме били достатъчно невъзпитани, че да го попитаме) и има писклив глас, но той е най-добрият и знаещ жив преподавател по вълшебство на света. Вратата на кабинета му е винаги отворена за всеки рейвънклоуец, който има проблем и ако наистина ти е зле, той ще извади от онези вкусни малки кексчета, които пази в тенекиена кутия в чекмедже в бюрото си и ще ги накара да танцуват за теб. Всъщност, струва си да се престориш, че ти е зле, само за да ги видиш как танцуват джайв. 

Домът „Рейвънклоу“ има интересна история. Повечето от най-великите магьосници изобретатели и новатори са от нашия дом, включително Перпетуа Фанкорт, откривателката на луноскопа; Лаверн де Монтморенси, велик пионер в областта на любовните отвари и Игнатия Уилдсмит, откривателката на летежната пудра. Известен министър на магията от "Рейвънклоу" е Милисент Багнолд, която е на власт в нощта, когато Хари Потър оцелява от проклятието на Черния лорд. Тя подкрепя тържествата на магьосниците из цяла Британия с думите: „Аз отстоявам нашето неотменимо право да празнуваме“. Друг министър на магията от "Рейвънклоу" е Лоркан Маклеърд, доста гениален магьосник, който предпочитал да общува, като изкарвал пушек от края на магическата си пръчка. Е, както казах, сред нас има ексцентрици. Всъщност, ние сме домът, който даде на света Чудатия Юрик, който носел медуза вместо шапка. Той е герой в много магьоснически вицове. 

Колкото до отношенията ни с останалите три дома: ами, вероятно си чул за слидеринци. Не всички са зли, но най-добре бъди нащрек, докато не ги опознаеш добре. Те имат много дълга традиция в преследването на победата на всяка цена – затова внимавай, особено на куидичните мачове и на изпитите. 

Грифиндорците са ОК. Ако трябва да бъда критичен, бих казал, че грифиндорците са склонни да се надуват. Освен това са много по-нетолерантни от нас към хората, които са различни. Всъщност, са известни с това, че си правят шеги с рейвънклоуците, които развиват интерес към левитацията или към възможните магически употреби на телата на троловете, или към овомантиката, което (както вероятно знаеш) е метод за гадаене с яйца. Грифиндорците не притежават нашето вродено любопитство, докато ние няма да имаме против ако решиш да прекараш няколко дни и нощи в разбиване на яйца в ъгъла на общата стая и записване на предсказанията, направени според това как се е разплискал жълтъкът. Всъщност, вероятно би открил поне няколко души, които да ти помогнат. 

Относно хафълпафците, ами, никой не би оспорил, че са мили хора. Всъщност, те са едни от най-милите хора в училището. Нека просто да кажем, че няма нужда да се тревожиш, че ще ти бъдат конкуренция на изпитите. 

Мисля, че това е почти всичко. О, да, духът бродник на нашия дом е Сивата дама. Останалите ученици си мислят, че тя никога не говори, но с рейвънклоуците го прави. Тя е особено полезна, когато си се изгубил или не знаеш нещо. 

Сигурен съм, че ще имаш спокойна нощ. Нашите спални се намират в куличките закачени към главната кула, балдахиовите ни легла са покрити с небесносиня коприна, а звукът на свирещия през прозорците вятър е много успокояващ. 

И още веднъж браво, за това, че стана ученик в най-умния, чудат и интересен дом в „Хогуортс“.