Отвари
От Дж. К. Роулинг


Често задаван въпрос е дали мъгъл би могъл да създаде магическа отвара ако му дадат учебник по отвари и правилните съставки. Отговорът за съжаление е не. Винаги е необходимо махване с пръчката, за да се получи отвара (с простото добавяне на мъртви мухи и асфодел в котел над огъня, няма да получите нищо друго, освен гадна на вкус супа). 

Някои от отварите преповтарят ефектите на определени заклинания и вълшебства, но малка част от тях (например Многоликовата отвара и Феликс Фелисис) имат ефекти, които са невъзможни за постигане по друг начин. Обикновено вещиците и магьосниците избират метода, който им се струва най-лесен или най-удовлетворяващ, за да постигнат избрания ефект. 

Отварите не са за нетърпеливите, но техните ефекти обикновено са трудни за премахване, освен от друг талантлив във варенето на отвари магьосник. Този клон на магията носи определена мистериозност и същевременно престиж. Също така съществуват някои тъмни субстанции, които са много опасни. Народът е казал, че експертът по отвари е мрачна, бавно-изгаряща личност. Снейп наистина се вписва идеално в този стереотип.


Мислите на Дж. К. РоулингХимията беше най-малко любимият ми предмет в училище и се отказах от него при първа възможност. Естествено когато се опитвах да реша кой предмет да преподава върховният враг на Хари, Снейп, това трябваше да бъде магическият ѝ еквивалент. Странното е, че намирам въведението на Снейп за предмета за доста привлекателно („Аз мога да ви науча как да бутилирате слава, да сварите величие, дори да запушите в шише смъртта...“), явно част от мен, както Снейп, намира отварите за доста интересни; и наистина винаги се забавлявах да измислям отварите в книгите и да намирам съставки за тях. Много от компонентите на различните отвари и вълшебни питиета, които Хари вари за Снейп съществуват (или някога се е вярвало, че съществуват) или имат (или се е вярвало, че имат), свойствата, които съм им дала. Росенът например наистина има лечебни свойства (използва се като противовъзпалително средство, въпреки че не бих ви посъветвала да се разполовите /при магипортиране/, за да го изпробвате); безоарът наистина е субстанция, взета от стомаха на животно и наистина някога са вярвали, че ако пиеш вода, в която има безоар, ще се спасиш от отравяне.