Многоликова отвара
От Дж. К. Роулинг

Многоликовата отвара, която е сложна и отнемаща време отвара, е добре да бъде оставена на много опитните вещици и магьосници. Тя позволява на изпилия я да приеме физическия облик на друг човек, стига преди това да се е сдобил с частица от тялото му, която да добави в котела (това може да е всичко – кожички от ноктите, пърхот или нещо по-лошо - но най-често се използва косъм). Идеята, че вещица или магьосник могат да използват за зла магия части от тялото на някой човек, е много стара и съществува във фолклора и суеверията на много култури. 

Действието на отварата е само временно и взависимост от това колко добре е била забъркана, може да изтрае между десет минути и дванадесет часа. Изпивайки многоликова отвара можете да смените възрастта, пола и расата си, но не и биологичния си вид. 


Мислите на Дж. К. РоулингСпомням си как създадох пълния списък със съставки за многоликовата отвара. Всяка една е избрана внимателно. Крила от златоочица /lacewing/ (първата част от името напомня за сливане, обединяване на две идентичности); пиявици (за да изсмучат същността на единия човек и да го всмучат в другия); рог от двурог (идея за двойственост); речни водорасли /knotgrass; knot – възел/ (още един намек за обвързване с друг човек); пача трева /fluxweed/ (променливост на тялото, тъй като то се променя и става друго) и кожа от дървесна змия (сменена външност и нова душевност). 

**Името на отварата "многоликова" (Polyjuice) трябваше да напомня за няколко неща. "Poly", което означава "много", намеква, че отварата може да ви превърне в много различни хора; но думата „Polyjuice“ също е много близка до името "Polydeuces", който е бил герой близнак в гръцката митология.

Фактът, че Хърмаяни е способна да направи достатъчно добра многоликова отвара на дванадесетгодишна възраст, е свидетелство за нейните изключителни магически способности, защото това е отвара, забъркването на която много възрастни вещици и магьосници се страхуват да опитат.