Орденът на Мерлин
От Дж. К. Роулинг

Орденът на Мерлин (понякога съкращаван на О.М.) се присъжда от Върховния съвет на магьосниците, организация, която предшества Министерството на магията и днес изпълнява функциите на нещо като комбинация между съд и парламент. Орденът представлява красив златен медал върху зелена лента (първа степен), върху лилава лента (втора степен) или върху бяла лента (трета степен). 

Орденът на Мерлин, кръстен на най-известния магьосник на своето време, се присъжда от XV-ти век насам. Легендата разказва, че цветът на зелената лента, върху която стои орденът първа степен, е избран заради дома в „Хогуортс“, в който Мерлин е бил. 

Първата степен се присъжда "за проява на изключителна смелост или отличие" в областта на магията, втората степен се присъжда за "необичайно постижение или стремеж", а третата степен се дава на онези, които "са допринесли за обогатяването на нашите запаси от познания или развлечения. "

Както често се случва с толкова високо ценени награди, любимците на Министерството на магията изглежда получават Ордена на Мерлин по-често, отколкото може да се очаква, особено по-богатите сред тях. Докато никой не оспорва присъждането на О.М. (първа степен) на Албус Дъмбълдор за победата над черния магьосник Гриндълуолд, в магьосническата общност се появяват доста шушукания, когато Корнелиус Фъдж, министър на магията, присъжда на себе си О.М. (първа степен) за кариера, която мнозина смятат за доста незапомняща се. Друг по-малко достоен получател на най-високата степен на ордена е Арктурус ​​Блек, дядото на Сириус Блек, за когото се смята, че си го купува, като заема на Министерството голямо количество злато.