Пророци за именатаОт Дж. К. Роулинг

Родителите-магьосници избират имената на децата си сред много голямо разнообразие от собствени имена, някои от които бихме могли да наречем мъгълски (напр. Джеймс, Хари, Роналд), а други носят определено значение, свързано с личността или съдбата на детето (напр. Ксенофилиус, Ремус, Алекто). 

Някои магьосници си имат семейна традиция за кръщаване. Например семейство Блек обичат да кръщават децата си на звезди и съзвездия (което, както биха казали мнозина, отива на техните големи амбиции и на гордостта им). Други магьоснически семейства (като Потър и Уизли) просто избират любимите си имена за децата си и приключват с това. 

Определен дял от магьосническото общество, обаче, следва древната магьосническа практика да се консултират с пророк за имената, който (обикновено срещу доста сериозна сума в злато) предсказва бъдещето на детето и предлага подходящо прозвище. 

Тази практика се среща все по-рядко. Много родители предпочитат той/тя да намери своя път и не желаят (съвсем разбираемо) да получават предварителни подсказки за неговите/нейните способности, ограничения или в най-лошия случай бъдещи катаклизми. Често прибирайки се към къщи, след като са посетили такъв пророк за имената, майките и бащите ненужно се тревожат и им се иска да не са чули предсказанията за личността или бъдещето на тяхното дете.