Огледалото Еиналеж
От Дж. К. Роулинг

Огледалото Еиналеж е много старо изобретение. Никой не знае кой го е създал или как се е озовало в училището "Хогуортс". Редица учители са донасяли интересни артефакти от пътуванията си, така че може би е пристигнало в замъка по този начин, било защото въпросният учител е знаел как работи и е бил заинтригуван от него, или защото не го е разбирал и е искал да се допита до своите колеги. 

Огледалото Еиналеж е един от онези магически артефакти, които изглежда са създадени за забавление (дали невинно или злонамерено е въпрос на гледна точка), защото, макар че разкрива много повече от едно нормално огледало, то е по-скоро интересно, отколкото полезно. Чак след като професор Дъмбълдор прави ключовата промяна на огледалото (което било натикано в Нужната стая за около столетие преди да бъде извадено от там и той да го използва), то се превръща в чудесно скривалище и последно изпитание за онзи с нечисто сърце. 

Надписът на огледалото (Еиналеж итото щерог-йанаит отецил мавза коп ен) трябва да се чете наобратно, за да подскаже истинската му цел. 


Бележките на авторкатаПредупредителните думи на Албус Дъмбълдор към Хари, когато обсъждат огледалото Еиналеж, изразяват моите собствени възгледи. Съветът да "държиш на мечтите си" е добър, но идва момент, когато да държиш на мечтите си, става безполезно и дори нездравословно. Дъмбълдор знае, че животът може да те отмине, докато си се вкопчил в желание, което никога не може да бъде изпълнено или никога не трябва да бъде изпълнено. Най-дълбокото желание на Хари е за нещо невъзможно: завръщането на родителите му. Въпреки че е ужасно тъжен, че Хари е бил лишен от семейството си, Дъмбълдор знае, че да седи и да гледа образа на онова, което никога не може да има, само ще навреди на Хари. Огледалото е омагьосващо и вълнуващо, но не носи непременно щастие.