Професор Кетълбърн
От Дж. К. Роулинг


Рожден ден: 22 ноември
Пръчка: Кестен и перо от феникс, единадесет и половина инча, гъвкава
Дом в "Хогуортс": "Хъфълпаф"
Специални способности: Енциклопедични познания за магическите същества, смелост
Произход: Майка и баща магьосници
Семейство: Няма жена, няма деца
Хобита: Опасните създания са негова работа и хоби


Силванус Кетълбърн преподава грижа за магическите създания в "Хогуортс" до третата година на Хари, когато е заместен от Рубиъс Хагрид.

Кетълбърн е ентусиазиран и на моменти безразсъден човек, чиято силна любов към често опасните създания, за които се грижи и които изучава, води до сериозни наранявания за него, а понякога и за околните. Това го довежда до не по-малко от 62 изпитателни периода по време на неговото преподаване (рекорд, който още не е задминат). Подобно на Хагрид след него, той е склонен да подценява рисковете, свързани с грижата за магически създания като окамитата, гриндълоу и огнените раци и веднъж дори причинява пожар в голямата зала, след като омагьосва един пепелгънец да изиграе червея в пиесата „Кладенецът на късмета“.

Кетълбърн е ексцентричен, но и обичан човек и продължителната му работа в училището доказва обичта на учителите и учениците към него. Той приключва кариерата си само с една ръка и половин крак. Албус Дъмбълдор му предоставя пълен набор от омагьосани дървени крайници, подарък, който се подновява редовно, поради навика му да посещава змейски свърталища, където неговите протези често биват подпалвани.

**Кетълбърн се оттегля да живее в Хогсмид, но поради физическите си увреждания не може да се включи в битката за "Хогуортс". Решен да изиграе своята роля, той се изкачва на тавана на къщата си и изхвърля целия си запас от пихтиести червеи върху преминаващите долу смъртожадни. Макар че това едва ли е повлияло особено на резултата от битката, като цяло се смята, че показва правилния дух.

©2014-2022 MUGGWARTS™ ALL RIGHTS RESERVED. THEME BY SYLVIENIKI.