Общата стая на "Хафълпаф"
От Дж. К. Роулинг

В Общата стая на "Хафълпаф" се влиза през същия коридор, през който и в кухнята на "Хогуортс". Задминавайки големия натюрморт, който закрива входа към кухнята, ще видите купчина обемни бъчви, подредени в сенчеста каменна ниша от дясната страна на коридора. Втората бъчва отдолу нагоре, в средата на втория ред, ще се отвори ако почукате с ритъма на името „Хелга Хафълпаф“*. Като защитна мярка, която цели да изпъди не-хафълпафците, при почукване върху неправилната бъчва или грешен брой пъти, един от похлупаците на съседните бъчви се пръсва и облива натрапника с оцет. 

Наклоненият подземен проход през бъчвата се изкачва нагоре и стига до уютна кръгла стая с нисък таван, напомняща хралупа на язовец. Стаята е украсена във веселите пчелни цветове жълто и черно, подчертани от добре полираното, приличащо на мед дърво, от което са направени дървените маси и кръглите врати, водещи до спалните на момчетата и на момичетата (които са обзаведени с удобни дървени легла, всичките покрити с памучни юргани). 

Многоцветното изобилие от растения и цветя сякаш се наслаждава на атмосферата в общата стая на "Хафълпаф": различни видове кактуси, поставени върху дървени кръгли рафтове (изрязани по този начин, за да отиват на вратите), танцуват и махат на минаващите покрай тях ученици, а поставките за растения с медни дъна, висящи от тавана, карат филизите папрати и бръшлян да рошат косата ви, когато минавате под тях. 

Портретът, закачен над дървената полица над камината (върху нея са издълбани декоративни танцуващи язовци), изобразява Хелга Хафълпаф, една от четиримата основатели на "Хогуортс", държаща малка златна чаша с две дръжки и приканваща учениците да се присъединят към нейния тост. Малките кръгли прозорчета са разположени точно на нивото на земята в подножието на замъка и разкриват приятната гледка на полюшваща се трева и глухарчета и от време-на време на преминаващи крака. Въпреки ниските прозорчета, стаята изглежда слънчева през целия ден. Степента на сложност на влизане в общата стая дава доста груба представа за интелектуалната репутация на съответния дом: вратата на "Хафълпаф" не се променя и изисква внимателно слушане на ритъма; "Слидерин" и "Грифиндор" имат врати, които по един и същ начин изпитват желаещия да влезе през тях, като първата е почти незабележима и скрита и паролата ѝ се мени, а втората е пазена от капризен портрет, променящ често паролите. В подкрепа на репутцията му като дома, който приютява най-будните умове, вратата към общата стая на "Рейвънклоу" дава ново интелектуално или философско предизвикателство всеки път, когато някой почука на нея. 

Въпреки това, от горното не трябва да се заключава, че хафълпафци са глупаци или некадърници, въпреки че жестоко са усмивани като такива при всеки удобен случай. През вековете, няколко изключителни гении са произлезли от дома "Хафълпаф"; тези фини умове са надарени също с изключителни качества като търпение, силна работна етика и постоянство, всичките отличителни белези на дом "Хафълпаф". Мислите на Дж. К. Роулинг
В началото когато планирах поредицата, очаквах Хари да посети всичките четири общи стаи по време на своя престой в "Хогуортс". После дойде моментът, в който осъзнах, че никога няма да се намери осователна причина да влезе в общата стая на "Хафълпаф". Въпреки това, тя е толкова реална за мен, колкото и останалите три и аз винаги знаех къде точно отиват онези хафълпафци, когато се насочваха към кухнята след уроците.