Добре дошъл в "Грифиндор"!От Дж. К. Роулинг

Поздравления! Аз съм префект Пърси Уизли и с радост те приветстам в ДОМ "ГРИФИНДОР". На нашия герб е изобразен лъв, най-смелото от всички животни; цветовете на дома ни са червено и златно, а общата ни стая се намира високо в Кулата на Грифиндор. 

Това просто е най-добрият хогуортски дом. Това е домът, в който влизат най-смелите и дръзките – като например Албус Дъмбълдор! Да, самият Дъмбълдор, най-великият магьосник на всички времена, е бил грифиндорец! Ако това не е достатъчно за теб, не знам кое би било. 

И така, има още няколко неща, които трябва да знаеш за дом „Грифиндор“. Почти всички казват, че сме арогантни и прекалено смели, повече, отколкото е полезно за самите нас, но това не е така. Признавам, че сме допринесли за обучаването на черни магьосници и вещици, нo има и много други представители на дома, за които трябва да знаеш. Какво ще кажеш за Албус Дъмбълдор? Той е най-добрият директор, който „Хогуортс“ е имал. А и не забравяй нашия основател, Годрик Грифиндор, който е бил най-смелият от всички основатели на „Хогуортс“.

И какво друго трябва да знаеш? А, да, входът към общата стая е скрит зад портрета на Дебелата дама, нарисувана на фона на тучни грифиндорски поля. Трябва да кажеш на Дебелата дама правилната седмична парола, в противен случай ще трябва да прекараш деня, чакайки друг ученик да дойде и да ти я каже. Ще чуеш истории как другите домове са увеличили сигурността и прикритието си, както хафълпафци с техните бъчви, скритата врата на слидеринци и въпросите на „Рейвъклоу“, но Дебелата дама е най-добрият пазач, когото някога сме имали, за разлика от надутия сър Кадоган.

Стигнеш ли до кулата на Грифиндор, влез вътре и ще бъдеш посрещнат от буен огън, пухени дивани и страхотната гледка, която се вижда от нашите прозорци. До спалните ни помещения се стига като изкачиш витите махагонови стълби, украсени с червено и златно. Както казах, има много злато в кулата. Нашите балдахинови легла са покрити с дебели червени одеала (имаме доста ветровити нощи горе в кулите), бродирани със злато. Златни полилеи хвърлят топли отблясъци наоколо.

Надявам се да си добър в куидича. Ние, грифиндорци, сме известни със спечелването на хогуортската куидична купа четири поредни години, побеждавайки рекорда на „Слидерин“ от три поредни купи.

Духът-бродник на нашия дом е Почтибезглавия Ник. Той е най-приятелски настроеният призрак в „Хогуортс“ (с изключение на Тлъстия монах) и ще ти помогне винаги когато имаш нужда. Той също е доста впечатляващ.

Няма да те задържам, тъй като ако искаш да разбереш повече за твоя дом (а не мисля, че ще имаш нужда...), трябва само да последваш Хари Потър и приятелите му, докато ги водя към техните спални помещения. Радвай се на времето си в "Хогуортс" - но как би могло да бъде иначе? Вече си част от най-добрия дом в училището.