Наплюващи топчета
От Дж. К. Роулинг

Наплюващи топчета е древна магьосическа игра, която прилича на играта със стъклени топчета, като основната разлика е, че всеки път когато се отбелязва точка, топчето, което печели, изпръсква лошо миришеща течност в лицето на губещия. Участниците започват играта с по 15 малки, кръгли наплюващи топчета всеки (комплектът с наплюващи топчета се продава с по 30 топчета) и победителят трябва да плени всички топчета на противника. Въпреки че обикновено топчетата са направени от камък (както показва името)*, те могат да са изработени също и от благородни метали.

Професионалните състезатели по наплюващи топчета се съревновават в национални първенства и международни турнири, но въпреки това, този спорт остава не особено разпространен и няма репутацията на „готин“ спорт, нещо, което възмущава феновете му. Играта на наплюващи топчета е много популярна сред съвсем младите магьосници и вещици, но те обикновено я „надрастват“ и с възрастта започват да се интересуват повече от куидича. Националната асоциация по наплюващи топчета се опитва да намери повече привърженици на този спорт с кампании като „Да хвърлим втори поглед на наплюващите топчета“, въпреки че изборът на постер за кампанията вероятно не е много добър (на него  се вижда настоящият световен шампион по наплюващи топчета Кевин Хоупуд, с очи опръскани от наплюващата течност).

Играта на наплюващи топчета се радва на ограничена популярност в "Хогуортс", заемайки последните места сред развлекателните дейности, много след куидича и дори след магьосническия шах.

Майката на професор Сивиръс Снейп, Айлийн Принс, е председател на "Клуба по наплюващи топчета в "Хогуортс"" по нейно време.
* Името на топчетата на английски „Gobstones” съдържа думата „stone” – “камък“.