Институтът "Дурмщранг"
От Дж. К. Роулинг

[Doorm - strang]

Дурмщранг“ някога имало най-мрачната репутация сред всичките единайсет магьоснически училища, макар и това да не е напълно оправдано. Истина е, че „Дурмщранг“, от което са произлезли много наистина велики вещици и магьосници, за цялото си съществуване два пъти е попадало под властта на магьосници със съмнителни пристрастия или престъпни намерения, а също така и че има един бивш ученик с позорна слава. 

Първият от тези злощастни периоди е по времето на Харфанг Мунтер, който става директор на училището малко след мистериозната смърт на неговата създателка, голямата българска магьосница Нерида Вълчанова. Мунтер успява да извоюва репутация на училището „Дурмщранг“ като на добро в изучаването на дуелирането и на всичките форми на бойна магия, която продължава да заема впечатляващ дял от учебната му програма и днес. Вторият тъмен период от историята на "Дурмщранг“ се свързва с идването на директора Игор Каркаров, бивш смъртожаден, който изоставя поста си, страхувайки се от отмъщението на Лорд Волдемор когато той се връща на власт. Каркаров е безпринципен и егоистичен човек. Той окуражава всяването на страх и смут сред учениците и затова много родители отписват децата си от „Дурмщранг“ докато той е директор.  

Бившият ученик, който е в най-голяма степен отговорен за накърняването на доброто име на „Дурмщранг“ е Гелърт Гриндълуолд, един от най-опасните магьосници на ХХ-ти век. Въпреки това в последните години ‚Дурмщранг“ претърпява нещо като ренесанс и от него произлизат международноизвестни светила като куидичната звезда Виктор Крум.  

Смята се, че се намира в най-северната част на Европа, но „Дурмщранг“ е едно от най-потайните училища когато стане дума за местонахождението му, така че никой не може да бъде съвсем сигурен дали това е така. Посетителите, които трябва да се съгласяват да бъдат подлагани на заклинания за забрава, за да се изтрие спомена им за това как са стигнали до там, разказват за просторни земи с множество зашеметяващи гледки, не на последно място тази на огромния, тъмен, призрачен кораб, пуснал котва в планинското езеро зад училището, от който учениците скачат в езерото през лятото.