Институтът "Дурмщранг"
От Дж. К. Роулинг

[Doorm - strang]

Дурмщранг“ някога имало най-мрачната репутация сред всичките единайсет магьоснически училища, макар и това да не е напълно оправдано. Истина е, че „Дурмщранг“, от което са произлезли много наистина велики вещици и магьосници, по време на съществуването си два пъти е попадало под властта на магьосници със съмнителни пристрастия или престъпни намерения, а и че има един бивш ученик с позорна слава. 

Първият от тези нещастни мъже, Харфанг Мунтер, става директор на училището малко след мистериозната смърт на неговата създателка, голямата българска магьосница Нерида Вълчанова. Мунтер успява да извоюва репутация на училището „Дурмщранг“ като добро в изучаването на дуелиране и на всички форми на бойна магия, които остават впечатляваща част от учебната му програма и днес. Вторият тъмен период от историята на ‚Дурмщранг“ се свързва с идването на директора Игор Каркаров, бивш смъртожаден, който изоставя поста си когато Лорд Волдемор се връща на власт, страхувайки се от неговото отмъщение. Каркаров е безпринципен и егоистичен човек, който окуражава всяването на страх и смут сред учениците и затова много родители отписват децата си от „Дурмщранг“ докато той е директор. 

Бившият ученик, който е в най-голяма степен отговорен за накърняването на репутацията на „Дурмщранг“ е Гелърт Гриндълуолд, един от най-опасните магьосници на ХХ-ти век. Въпреки това в последните години ‚Дурмщранг“ претърпява нещо като ренесанс и от него произлизат международноизвестни светила като куидичната звезда Виктор Крум. 

Макар да се смята, че се намира в най-северната част на Европа, „Дурмщранг“ е едно от най-потайните училища когато стане дума за местонахождението му, така че никой не може да бъде съвсем сигурен. Посетителите, които трябва да се съгласяват да бъдат подложени на заклинания за забрава, за да се изтрие спомена им за това как са стигнали до там, говорят за просторни земи с множество зашеметяващи гледки, не на последно място тази на огромния, тъмен, призрачен кораб, пуснал котва в планинското езеро зад училището, от който учениците се гмуркат в езерото през лятото.