Академия за магия "Бобатон"
От Дж. К. Роулинг

[Bo - batton]

Представям си, че се намира някъде в Пиринеите, посетителите говорят за спиращата дъха красота на замък, заобиколен от спретнати градини и поля, създадени чрез магия сред планинския пейзаж. В Академия "Бобатон" преобладават френските ученици, въпреки че много испанци, португалци, немци, люксембургци и белгийци също посещават училището (и в "Бобатон", и в "Дурмщранг" учат много повече ученици, отколкото в "Хогуортс"). Говори се, че този зашеметяващ замък и околностите му са отчасти финансирани от алхимично злато, тъй като младите Николас и Пернел Фламел се запознават в "Бобатон" и великолепният фонтан в центъра на училищния парк, за който се вярва, че притежава лековити и разкрасяващи свойства, е кръстен на тях. 

Бобатонци винаги са се радвали на сърдечни отношения с хогуортските ученици, въпреки здравословната доза съперничество, проявяващо се по време на международни състезания като Тримагическия турнир, в който "Бобатон" има шейсет и две победи, а "Хогуортс" шейсет и три. 

Освен семейство Фламел, известни бивши ученици на "Бобатон" са Венсен Дюк дьо Трефл-Пик, който избягва Големия терор като прави прикриващо заклинание на врата си, преструвайки се на обезглавен; Люк Милфьой, ужасният сладкар и отровител на мъгъли; и Фльор Делакор, която се сражава в световноизвестната Битка за "Хогуортс" и получава медал за храброст от френското и британското министерства на магията. Директорката Олимпия Максим (въпреки че твърди обратното) е полувеликанка; брилянтна, елеганта и безспорно вдъхваща страхопочитание.